Så här skyddar du dig vid svetsning
Andning
En möjlighet är en svetshjälm eller ett ansiktsskydd försett med ansiktstätning. Deras luftventilationssystem ger god och ren andning som skyddar svetsaren mot att dagligen exponeras för skadlig giftig rök och gas som innehåller carcinogener, cancerframkallande kemikalier. Sådana ventilationssystem kallas friskluftshjälmar. Ett andningssystem består av en filterenhet, en slangenhet och en hjälm. Andningssystem för svetsning har en officiell klassning utifrån skyddsnivån som de ger svetsaren, det vill säga i vilken grad de avlägsnar den förorenade luften i svetsmiljön.
Ögon
Använd ett effektivt och godkänt skydd i form av en godkänd svetshjälm och svetsglasfilter. Svetshjälmar och ansiktsskydd bärs under lång tid. Deras skyddsklass, vikt och balanserings- och inställningsmöjligheter varierar mycket, så det är viktigt att välja en lämplig modell och skyddsnivå som passar användningen och individuella förhållanden. Svetshjälmar och ansiktsskydd med automatiskt nedbländande svetsglas underlättar arbetet.
Resten av kroppen
Gnistorna från svetsningen kan tränga in i kläderna och orsaka skador på huden. För att undvika det behöver du använda kläder som ger ett heltäckande skydd.
Fötter, händer och armar
Handskar och damasker skyddar från att svetsstänk tränger in och orsakar skador. Läderhandskar ger ett bra skydd men använd aldrig handskar med nitar eller metalldelar som leder värme.
Precis som att kläderna är viktiga för säkerhetens skull så är det minst lika viktigt att välja rätt skor. För att undvika skador är det viktigt att skon ger ett stabilt stöd och har en halkfri och kraftig sula i gummi. Skon behöver vara heltäckande precis som de övriga kläderna så att inga gnistor kan ta sig in. Stålhätta är att föredra när det kommer till arbetsskor, det ger ett extra bra skydd.
Bålen
Använd ett läderförkläde för att skydda bålen. Kläderna ska även vara i ett material som inte smälter eller antänds om det kommer en gnista på dem. Detta gäller även underkläder.
Öron
Bär hörselskydd för att skydda mot buller men även mot att svetsgnistor ska leta sig in i hörselgången.
Sammanfattning av skyddsutrustning
- Svetsskärm, svetsvisir, svetshjälm, svetsglasögon
- Andningsskydd
- Skyddskläder anpassade för heta arbeten
- Skyddsskor anpassade för heta arbeten
- Hörselskydd
- Svetshandskar, ärmskydd, damasker, skärskyddshandskar
Vad säger lagen?
Det är arbetsgivaren som har huvudansvaret för arbetsmiljön. Arbetstagare är skyldiga att hjälpa till, följa de säkerhetsföreskrifter som finns och slå larm om de upptäcker några fel. Arbetsmiljölagen gäller för svetsande företag, liksom för alla andra arbetsplatser.
För att både uppdragsgivarens och utförarens försäkringar ska gälla måste arbetet utföras av utbildad och certifierad personal enligt Heta arbeten - ett koncept för alla som på ett eller annat sätt arbetar med heta arbeten på en tillfällig arbetsplats.