Vad är riskerna med dålig kommunikation i bullrig miljö?
Risken att till exempel bli påkörd av fordon är mycket högre om du inte hör vad som händer runt dig. Att inte höra truckar, varningsrop, alarm, signaler och andra ljud som varnar för fara kan få svåra konsekvenser.
Ibland försöker man lösa problemet genom att lyfta på hörselskydden för att prata. Varje gång man lyfter på hörselskyddet för att kommunicera, minskar skyddet och risken för en hörselskada ökar.
Vanligt utsatta branscher
- Bygg
- Industri
- Gruvor
- Sågverk
- Flygplatser
- Infrastruktur
Men risken finns på alla arbetsplatser där buller förhindrar kommunikationen.
Så här kommunicerar du i bullrig miljö
Den allra vanligaste och enklaste lösningen är att använda hörselskydd med medhörning. De gör att du kan kommunicera med en kollega vid exempelvis en maskin utan att behöva skrika eller lyfta på hörselskydden. Du kan prata i vanlig samtalston och samtidigt få tydlig ljudkvalitet i dina hörselskydd. Medhörning gör också att du hör varningssignaler och alarm.
Mekanisk medhörning
Detta kan ske mekaniskt med hjälp av ett filter som filtrerar bort skadliga ljudnivåer och är inte helt ovanligt i mer exklusiva öronproppar.
Elektronisk medhörning
Hörselskydd med elektronisk medhörning är effektivare och ger ett bättre ljud. Elektronisk medhörning fungerar som så att elektroniska mikrofoner släpper in ljud i rätt nivå samtidigt som de blockerar farliga ljudnivåer. Det går även höja ljudet för att höra bättre, men aldrig över 82dB.
Bluetooth
Behöver du ofta prata eller kommunicera från en längre distans kan hörselkåpor eller hörselproppar med Bluetooth-teknologi vara en bra lösning.
Hörselskyddet kopplas till en extern enhet för att kunna kommunicera genom den. Lösningen är då allt som oftast via en mobiltelefon. Denna lösning fungerar mycket bra om man behöver prata med en person under begränsad tid. Hörselskydd med Bluetooth har nästan alltid även en medhörningsfunktion i produkten.
Hörselkåpor med inbyggd kommunikationsradio
En kommunikationsradio där endast en person kan prata i taget. Denna typ av överförd kommunikation är oftast att rekommendera där avstånden mellan de personer som behöver kommunicera är inom arbetsplatsens område och man behöver kontakt via korta instruktioner löpande under en arbetsdag. Det går dessutom att vara många personer i ett arbetslag som kommunicerar obehindrat kring problem/lösning i exempelvis produktion. Vid extremt buller finns andra lösningar för att kunna kommunicera, däribland skallbensmikrofon och strupmikrofon. Dessa uppfattar vibrationer i stället för ljudvågor.
Hörselkåpor med inbyggd Bluetoothmesh
Likvärdigt som hörselkåpor med inbyggd kommunikationsradio, men här sker överföringen via Bluetooth i stället för radiovågor. Fördelen är att flera kan prata samtidigt och även varna varandra, även om någon pratar. Nackdelen är att det är risk för att man ”pratar i mun på varandra”. Ytterligare en till nackdel är att räckvidden är kortare än via radiovågor, men varje kåpa agerar även som en förlängare av meshsystemet. Därav kan räckvidden ändå bli väldigt bra om man är en större grupp.
Att tänka på
Vid extrema ljudnivåer får även elektronisk medhörning problem. Detta på grund av att den yttre mikrofonen bryter helt för att undvika skadliga ljud. I sådana miljöer krävs i stället överförd kommunikation (t ex komradio, telefon), även när man står öga mot öga med varandra.
Vad säger lagen?
Kring kommunikation finns ingen lag att förhålla sig till men hörselskydd ska erbjudas av arbetsgivaren vid mer än 80 dB. Om bullernivåerna är över 85 dB ska arbetstagaren alltid använda hörselskydd.