Det finns en del saker att tänka på vid montering av infästningar, som avstånd till grundmaterialets kant, monteringsdjup och grepp. Här tar vi upp flera sådana aspekter som är viktiga att tänka på för att monteringen av infästningarna ska gå så smidigt som möjligt.
Var försiktig när du monterar nära grundmaterialets kant
Funktionen hos många infästningar grundas på expansion så att friktion uppstår. Om avståndet från grundmaterialets kant eller till en intilliggande infästning är för litet, kan expansionstrycket spräcka underlaget så att infästningen lossnar. Kantavstånd avser det minsta tillåtna expansionskraften från ankaret till grundmaterialets kant (till exempel betongplattan, väggen eller pelaren). Inbördes avstånd avser tillåtet minsta avstånd mellan infästningar i samma grundmaterial.
Vid expanderteknik har avstånd som inbördes avstånd och kantavstånd en anmärkningsvärd stor påverkan på lastförmågan. Lastförmågan för de olika expandertyperna som visas i tabellen nedan har provats med de avstånd som visas i tabellen. Om avstånden reduceras minskar också lastförmågan.
Montagedjup och avstånd
Anm. Om inbördes- eller kantavstånd är mindre än de angivna måtten (scr / ccr) måste en reducering av tillåten last ske genom att kalkylera efter angiven metod i respektive typgodkännade. Vid tvärlast (V), anges värdena för en expander utan inverkan av avståndet till en betongkant. För tvärkrafter vid små kantavstånd (c ≤ 10 x hef), måste betongbrott beaktas och kontrolleras enligt respektive typgodkännade (hef = effektiv montagedjup).
Infästningarnas monteringsdjup
Grundregeln är att ju djupare ankaret monteras desto bättre utnyttjas grundmaterialets hållfasthetsegenskaper vilket ger en starkare infästning. Följ uppgifterna i grundmaterialets om maximitjockleken tfix och monteringsdjupet hnom.
Monteringsdjupet ska uppmärksammas särskilt om underlaget är täckt med puts, beläggningsmaterial eller isolering. Vid valet av lämplig längd på infästningen måste objektets maxtjocklek tfix läggas ihop med det inte bärande skiktet, till exempel putsens tjocklek.
OBS! För Sormats fasadpluggar S-UF® och S-UP® anges tillåtna belastningar för två olika monteringsdjup och materialtjocklekar, för anpassning till olika infästningsbehov.
Åtdragning av infästningen är en teknikgren
Infästningar dras åt för hand, med skruvdragare, moment- eller sexkantsnyckel eller särskilda monteringsverktyg, beroende på typen av infästning. Använd rätt åtdragningsmoment, Tinst, och rätt monteringsverktyg. Det underlättar monteringen och du kan undvika onödigt arbete, fel åtdragningskraft, gängbrott och att grundmaterialet spricker.
Kom ihåg att åtdragningen underlättas av att borrhålet har rätt storlek och är rätt för grundmaterialet!
De vanligaste greppen