Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Kemisk infästning för tunga laster

Sormat erbjuder ett brett sortiment av kemiska infästningar till byggindustrin. Ankarmassa/Kemankare för injektering används i grundmaterial som betong, tegel och murverk. Produkterna har tagits fram för att möta de höga krav och prestanda som är standard inom byggindustrin och är tillverkade inom normerna för det internationellt erkända kvalitetssystemet ISO 9001:2000. Här berättar vi mer om de kemiska infästningarna från Sormat.

Två typer av förankringsmetoder

Sormats omfattande kemiska infästningslösningar består av två olika typer av förankringsmetoder och ett stort urval av tillbehör. Sormat ITH är ett 2-komponentbaserat, snabbhärdande injekteringssystem, för kemisk förankring, försluten i en hårdplastpatron och Sormat KEM-VE är färdigportionerade och förseglade glasampuller.

Fördelar med kemiska infästningar

Sormats omfattande kemiska infästningslösningar består av två olika typer av förankringsmetoder och ett stort urval av tillbehör. Sormat ITH är ett 2-komponentbaserat, snabbhärdande injekteringssystem för kemisk förankring, försluten i en hårdplastpatron och finns i flera varianter; ITH-Ve med styrenfri vinylestermassa, ITH Wi med styrenfri vinylestermassa för vinterförhållanden och ITH Epoxi med styrenfri epoximassa.

Den andra förankringsmetoden genomförs med Sormat KEM-VE, som är färdigportionerade och förseglade glasampuller.

Fördelar med kemiska infästningar

I allmänhet har kemiska infästningar ytterligare fördelar vid krävande applikationer.

  • Små inbördes- och kantavstånd
  • Dynamiska laster
  • Stor flexibilitet när det gäller användning i olika grundmaterial
  • Höga tillåtna laster
  • Beräkningsmöjligheter med TrustFix

Sormat-infästning-ahlsell-834x630.jpg


Urvalstabell för kemiska infästningar

Urvalstabell-för-kemiska-infästningar-ahlsell-834x630.jpg


Fastställande av rätt förankringsmetod

Funktionen hos alla typer av kemiska förankringar är baserade på massans vidhäftning till väggen i borrhålet och till ankarstången/armeringsjärnet. Det är ytterst viktigt att inse skillnaden mellan de olika kemiska lösningar som Sormat kan erbjuda och andra faktorer som kan relateras till installationen.

När rätt förankringslösning ska bestämmas är det nödvändigt att förstå infästningens olika krav och behov, till exempel:

Olika typer av laster

  • Statisk last
  • Dynamisk last
  • Draglast/tvärlast etc

Grundmaterial

  • Platsgjuten betong (C20/25)
  • Prefabricerad betong (C50/60)
  • Sprucken/osprucken betong
  • Betonghålsten

Aspekter vid installationen

  • Kantavstånd
  • Inbördes avstånd
  • Förankringsdjup

Användningsaspekter & miljökriterium

  • Brandmotstånd
  • Motstånd mot korrosivitet
  • Jordbävningar
  • Extrema väderförhållanden
  • Förankring i våta eller fuktiga hål


Installationsanvisning för kemisk infästning

1. Borra ett hål med rätt storlek

Välj borr med diameter som gäller för den aktuella ankarstången. Borra till minsta installationsdjup, hnom, för den aktuella ankarstången.

2. Rengör hålet noga!

Om borrhålet inte rengörs ordentligt kan injekteringsmassan prestanda rentav halveras! Använd i första hand en borste avsedd för ändamålet samt luftpump. Du kan också använda ett sugrör, en flaskborste eller puffa ett par gånger med tryckluft.

3. Provtryck patronen

Montera ITH-patronen i sprutan och skruva blandningsmunstycket, som medföljer patronen, på plats. För patroner på 165 ml och 300 ml räcker det med en vanlig silikonspruta av bra kvalitet. Prova att trycka ut ca 10 cm och försäkra dig om att de två olikfärgade komponenterna har blandats helt i munstycket.

4. Fyll 2/3 med massa

Fyll hålet till 2/3 med massa om det är ett massivt byggmaterial. Om du har gjort flera hål ska du fylla högst ett par hål åt gången så att massan inte hinner härda innan du har hunnit skruva i ankarstången.

5. Montera genom att rotera

Montera alltid ankarstången genom att rotera in den i massan. Rotationen gör att massan tränger in överallt i ankarstångens gängor och gör att infästningen blir stark. Torka inte bort utträngande massa när den är våt så undviker du onödigt kladd på ankarstångens gänga.

6. Vänta en stund

Inomhus och vid normal rumstemperatur så börjar massan i regel att härda inom några minuter. De produktspecifika detaljerna står alltid på sidan av Sormat ITH-patronen. Vänta tills massan härdat och knacka sedan överloppsmassa med en hammare och till exempel en flat skruvmejsel.

7. Fäst mer

Hela patronen behöver inte användas på en gång. Genom att lämna munstycket på plats ersätter du hatten mellan användningsgångerna och håller massan i användbart skick. När du, vid nästa användningstillfällena, sätter ett nytt munstycke på plats ska du åter försäkra dig om att massan blandas, se punkt 3.


Se mer från Sormat

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript