I Linköping har fjärrvärme funnits tillgängligt i över 60 år för både små och stora kunder. Det kommunala bolaget Tekniska verken förser till exempel villor, flerbostadshus, förskolor, skolor, affärer och industrier med fjärrvärme. Som en del av ett större ombyggnads- och renoveringsprojekt har ångsystemet i kraftvärmeverket i centrala Linköping nyligen reparerats och moderniserats. Vid det initiala utredningsarbetet visade det sig att vissa delar i rörsystemet var uttjänta och därför behövde ersättas med nya.
En beställning av lite mer komplicerad natur
Tekniska verken har sedan länge avtal med Ahlsell som förser dem med det mesta som behövs i verksamheten såsom rör, ventiler och pumpar, men även elmaterial, verktyg, förnödenheter och personligt skydd. Den här gången var beställningen av lite mer komplicerad natur då vissa delar i ångsystemet som behövde bytas ut var specialdetaljer som måste nytillverkas enligt ritning.
– Vi har tre pannor som ansluter till ångsystemet. Nu behövde vi byta ut fyra avstick, så kallade sweepolets, på ett större, gemensamt rör som samlar ihop ångan från en av kraftvärmeverkets tre pannor, berättar Sören Ahlm, projektledare på Tekniska verken.
Frågan gick till att börja med till Fredrik Carling som arbetar som innesäljare Rör & Armatur på Ahlsell. Fredrik tog den sedan vidare internt till sin kollega Hans-Olov Olsson som är specialistsäljare. Hans-Olov gjorde en djupdykning i Ahlsells gedigna nätverk av leverantörer och hittade en tillverkare som han trodde skulle kunna ta sig an uppgiften.
– Det visade sig vara rätt väg att gå och efter att ha förklarat för vår underleverantör vad vi behövde hjälp med fick vi klartecken från dem. Vi tog sedan in kundspecifika ritningar från Tekniska verken och efter godkänd offert fick vi beställningen i början av maj 2021. Allt som allt räknade vi på sex veckors leveranstid från order via godkända ritningar, tillverkning och hemtagningstid, berättar Fredrik Carling.
Tuffa krav på tryck, temperatur och fysisk belastning
Regelverket kring hur man får bygga den här typen av system är strikt. Det var därför inte bara rent geometriskt som delarna skulle passa i ångrörsystemet. Materialet måste även uppfylla de tuffa kraven på tryck, temperatur och fysisk belastning. I det här fallet föll valet på legerat tryckkärlsstål med beteckningen13CrMo4-5. Ett material som kan användas till ångpannor och rörsystem med en konstruktionstemperatur upp till +500°C.
– Vi har bollat en hel del frågor fram och tillbaka under resans gång och landat i en lösning som kom på utsatt tid och uppfyllde våra förväntningar. Jag upplever att vi har fått snabba svar, bra återkoppling och gehör för våra synpunkter. En fördel var att Ahlsell kopplade ihop oss med tillverkaren som vi hade direktkontakt med kring vissa tekniska spörsmål, säger Sören Ahlm.
Platsarbetet har pågått under sommaren och att svetsa fast de skräddarsydda sweepoletsen är det sista som återstår i projektet. Sedan krävs röntgenprovning och provtryckning av ångsystemet innan det kan tas i bruk.
– Det är alltid spännande med uppdrag som sticker ut och kräver lite extra handpåläggning. Jag är glad att vi hittade en tillverkare som kunde få fram produkterna enligt Tekniska verkens önskemål och regelverkens krav, avslutar Fredrik Carling.