Idag räknar man med att klädindustrin står för mellan fyra och åtta procent av världens klimatpåverkande utsläpp. Samtidigt hamnar enorma mängder kläder i soporna, trots att de skulle kunna återanvändas eller återvinnas. Genom att förlänga livslängden på plagg eller hitta nya användningsområden för dem, går det att göra en betydande insats för klimatet.
Ett samarbete som driver förändring
För Norrköpings Hamn är det av yttersta vikt att arbeta för en säker, trygg, jämställd och miljömässigt modern hamnverksamhet. Det har tagit sig uttryck i praktiska initiativ, där samarbetet med Ahlsell har lett till konkreta åtgärder kring just inköp och hantering av arbetskläder. Ett exempel är det pilotprojekt som just nu pågår i samarbete med Ahlsell och består av de tre delarna Lappa och laga, Återvinning och Deponi.
– Pilotprojektet är ett utmärkt sätt för oss att integrera hållbarhet i vår vardag och visa våra medarbetare hur de kan göra skillnad. Just nu fokuserar vi på arbetskläder, men nästa steg kan handla om att minska vår bränsleförbrukning eller investera i solpaneler. Genom små, konkreta val som gör stor skillnad i längden, kan vi skapa en mer hållbar arbetsplats tillsammans, säger Hans Karlsson, miljö- och kvalitetschef vid Norrköpings Hamn.
Enkelt återvinningssystem på plats i hamnområdet
Ahlsell har placerat ut särskilda insamlingstunnor för de tre återvinningsflödena i utvalda delar av hamnområdet. Kläder som fortfarande kan användas skickas till en skräddare för att lagas, medan slitna plagg går till återvinning och kontaminerade kläder skickas till deponi för säker hantering. Projektet uppmuntrar hamnens medarbetare att lämna in sina arbetskläder i någon av tunnorna i stället för att slänga dem.
– Vår process är enkel och effektiv. Vi hämtar kläderna en gång i veckan, och sedan projektet startade i somras har vi samlat in omkring 150 kilo till återvinning, säger Daniel Bernhard, säljare på Ahlsell.
Ahlsell samarbetar i sin tur med Fristads som är den största leverantören av kläder och som i flera års tid arbetat med innovativa cirkulära processer. De kläder som samlas in för återvinning i Norrköpings Hamn skickas till Fristads där metalldelar som knappar och blixtlås tas bort innan plaggen bearbetas till textilfibrer som kan användas för att producera nya kläder.
Ett pilotprojekt att inspireras av
Projektet speglar på många sätt även Ahlsells hållbarhetsmål, som handlar om att göra det lättare för kunderna att göra hållbara val.
– Vi är övertygade om att framtidens affärer inom personligt skydd kommer att ske med återbrukade plagg. Därför vill vi vara tidigt ute och prova oss fram vad som fungerar. Många av våra kunder har ambitiösa hållbarhetsmål och på det här sättet kan vi hjälpa dem att minska klimatavtrycket från sina arbetskläder, säger Anders Nyqvist, KAM Personligt skydd på Ahlsell.
Genom partnerskapet med Ahlsell fortsätter Norrköpings Hamn att gå i täten för hållbar hantering av arbetskläder, och förhoppningen är att fler följer deras exempel.
– Vi vill säkerställa att varje plagg används maximalt och får en så lång livslängd som möjligt. Genom att arbeta med hållbarhet på flera fronter hoppas vi att det här projektet kan inspirera fler att göra liknande insatser, säger Hans Karlsson.