Under de senaste åren har det gamla bomullsspinneriet Nääs Fabriker genomgått en spännande omvandling till ett modernt och mångfacetterat besöksmål med hotell-, konferens- och restaurangverksamhet som kärna. Verksamheten är en del av koncernen Ernst Rosén och erbjuder även butiker, konst, kultur och wellness-tjänster som tillsammans skapar en inbjudande miljö för både konferensgäster och helgbesökare.
Nääs Fabriker har tagit hållbarhet ett steg längre där certifieringen Green Key ligger till grund för arbetet. Förvandlingen från ett gammalt bomullsspinneri är i sig en tydlig form av återbruk. Genom att bevara och anpassa den historiska arkitekturen till moderna ändamål har byggnadernas livslängd förlängts. I stället för att riva och ersätta har man valt att ta vara på byggnadernas historia och identitet, vilket ger ett kulturellt värde och bidrar till att stärka platsens lokalanknytning.
Cirkulära processer med lokal förankring
Nääs Fabriker arbetar målmedvetet med cirkulära processer, där varje del i verksamheten bidrar. Ett exempel är bageriet och bryggeriet Bröd & Malt som lever i en cirkulär symbios. Här används överblivet bröd från bageriet i tillverkningen av öl, samtidigt som restprodukterna från öltillverkningen används i brödet. Bröd och Malt förser både hotell- och restaurangverksamheter samt besökande gäster med nybakat bröd och härproducerad öl.
Filosofin genomsyrar även samarbetet med andra hyresgästerna, som också bidrar med kunskap och tjänster till verksamheten. Denna samverkan gör Nääs Fabriker till en dynamisk gemenskap där resurser och kunskap delas över verksamhetsgränserna.
– Vi ser synergier överallt. Gro, som är en blomster- och trädgårdsbutik, bidrar till vår trädgårdsskötsel. Delikatessbutiken delar sin expertis under våra ostprovningar och aktivitetsfokuserade Teamfabriken erbjuder energifyllda utmaningar för både konferensgruppen och kompisgänget, säger Daniel Andersson som är marknads- och kommunikationschef på Nääs Fabriker.
Hållbarhet är en affärsmässig tillgång
I restaurangerna arbetar man aktivt med att minska sitt matsvinn. Dels uppmanas gästerna att inte lägga upp mer mat än vad de äter. Det matsvinn som ändå uppstår läggs i en mekanisk kompostmaskin som på bara ett dygn förvandlar det till jordförbättring som används till anläggningens planteringar. Det gör att avfallet minskar och att Nääs Fabriker kan minska på antalet sophämtningar, vilket sänker både kostnader och miljöpåverkan.
Även social hållbarhet är en viktig del för Nääs Fabriker som har ett nära samarbete med kommunen för att ge utsatta personer en väg in i arbetslivet.
– Hållbarhet är en grundpelare i vår verksamhet som gör oss konkurrenskraftiga och hjälper oss att attrahera både besökare och företag som delar våra värderingar. Det är inte bara en nödvändighet för oss, utan också en affärsmässig tillgång, menar Daniel Andersson.
På Ahlsell är vi stolta och glada över att få vara en av Nääs Fabrikers leverantörer och förse dem med material som ibland landar på lite oväntade platser i verksamheten.
– När Nääs Fabriker ville ha ett hundratal muttrar till sin restaurang trodde vi först att de kanske hade en ovanligt händig kock. Men nej, de tänkte faktiskt använda muttrarna som servettringar! Ett riktigt kreativt sätt att förvandla vårt material till något helt nytt och oväntat, säger Mattias Friberg, regional försäljningschef Fastighet på Ahlsell. Det är sådana idéer som gör samarbetet med Nääs Fabriker så inspirerande.