Per Persson jobbar på VA-avdelningen inom drift- och serviceförvaltningen i Karlskrona kommun och är arbetsledare för medarbetarna ute i fält. Han har varit en av initiativtagarna till driftförrådet som är placerat i lokaler som ligger i anslutning till verksamheten.
– Tiden går fort och de första tankarna på att implementera ett förråd dök nog upp för fem år sedan. Det började med att en av Ahlsells säljare visade mig ett förråd som redan var i drift. På så sätt blev jag introducerad till konceptet och strax därefter bestämde vi oss för att köra.
På bilden ovan till vänster: Per Persson, arbetsledare på VA-avdelningen inom drift och serviceförvaltningen i Karlskrona kommun.
Driftförrådet sänker kostnaderna
Den främsta anledningen bakom driftförrådet var att Per och hans medarbetare ville ha tillgång till ett akutlager med de produkter som krävs för sådant behöver åtgärdas snabbt. Med tiden har förrådet fyllts upp med mycket annat som behövs i den dagliga verksamheten.
– Har vi större projekt så beställer vi material till dessa vid sidan om. Antingen via webbutiken eller mina kontakter på Ahlsell. Annars har vi det mesta på hyllan i vårt driftförråd, säger Per Persson.
Per menar att det finns mycket att vinna på förrådsdrift. VA-avdelningen har till exempel kunnat sänka sina lagervärden rejält, likaså personalkostnaderna då man omfördelat arbetsuppgifterna och nu låter medarbetare som tidigare jobbat på lagret ägna sig åt kärnverksamheten. Tack vare förrådet kan även lokalerna användas på ett mer ändamålsenligt sätt.
– Jag skulle säga att ett driftförråd är ett bra alternativ för de flesta som har en lagerverksamhet med produkter som rullar hela tiden. Vi märker att fler och fler blir intresserade och har fått förfrågningar från både Kalmar och Växjö kommun, säger Anna Quist Karlsson, utesäljare VA på Ahlsell i region Sydost.
Smidiga beställningar sker per automatik med Ahlsell Storage
Hösten 2020 lanserades den nya appfunktionen Ahlsell Storage. Det har ökat valfriheten för VA-avdelningens 14 medarbetare som numera kan göra sina uttag från driftförrådet med handskanner eller app. Hyllorna är försedda med streckkodsetiketter kopplade till ett beställningssaldo. När ett visst antal produkter finns kvar i hyllan, skickas en påfyllnadsorder till Ahlsell. Beställningarna sker per automatik vid uppsatta brytpunkter som bestäms individuellt för varje artikel i förrådet.
– Vi har också fått hjälp att lägga in vissa specialbeställningar i systemet för att kunna ha dem i förrådet. Ett exempel är de stora brunnslocken som är försedda med kommunens logotyp. De tillverkas alltid på beställning av leverantören Ulefos i deras stora järnverk där minsta beställning ligger på tio lock. När vi har nio brunnslock kvar i lager görs automatiskt en beställning på tio nya för att vi aldrig ska stå utan, berättar Per Persson.
Genomtänkta leveranser två gånger i veckan
Att leveranserna till förrådet är väl genomtänkta betyder mycket för den kommunala verksamheten, inte minst ur ett hållbarhetsperspektiv där man vill kunna dra sitt strå till stacken för ett minskat klimatavtryck. För Per och hans medarbetare på VA-avdelningen räcker det med att förrådet fylls upp med nya varor två dagar i veckan, varje tisdag och torsdag.
– Jag är väldigt nöjd med det samarbete vi har med Ahlsell kring förrådsdrift. Den största fördelen är enkelheten och den tidsbesparing vi gör genom att ha de reservdelar och förbrukningsartiklar som vi behöver i verksamheten nära till hands. Det gör att vi kan jobba mer effektivt och säkerställa att vi kan genomföra både löpande och akuta arbeten, avslutar Per Persson.
Johan Lundén är konceptansvarig för logistiktjänsten Flexibla förrådslösningar där förrådsdrift ingår. Han lyfter fram tjänsten som ett bra exempel på hur Ahlsell kan underlätta och bidra till kundens verksamhet.
– Med den här tjänsten vill vi erbjuda våra kunder olika möjligheter att hantera sina förråd och sin sina lager på ett effektivt sätt. VI ser det som en möjlighet att skapa ett mervärde och göra det lättare att vara kund och göra affärer med Ahlsell.