Den vanligaste dödsorsaken i samband med bränder är förgiftning till följd av brandrök. Det gör att brandvarnaren är en både bra och billig livförsäkring. Fastighetsägaren ansvarar för att bostäderna är utrustade med brandvarnare och den boende för att den fungerar.
Miljövänlig optisk detektor ersätter den joniserande
Det finns två typer av rökdetektorer i brandvarnaren. Den joniserande detektorn var tidigare den vanligaste, men eftersom den innehåller radioaktivt material har den typen i stor utsträckning fasats ut till förmån för den optiska motsvarigheten.
Den optiska detektorn innehåller inget radioaktivt material och är därför miljövänligare än den joniserande. Till skillnad från den joniserande rökdetektorns sensor består den optiska detektorn av en ljuskälla som lyser eller reflekteras mot en ljussensor. Om det kommer in rökpartiklar i brandvarnaren påverkar det ljusflödet.
– Vi lyssnar på våra kunder och anpassar sortimentet efter deras behov. Många företag, inte minst fastighetsbolagen, har ett utpräglat miljötänk. Ahlsell har därför tagit beslut att avveckla samtliga joniserande brandvarnare till förmån för den mer miljövänliga optiska tekniken.
Sammankopplade brandvarnare kommunicerar med varandra
Ahlsell erbjuder flera olika modeller av optiska brandvarnare. Dels enskilda, så kallade stand alone-modeller, men också sammankopplade brandvarnare som kommunicerar med varandra. Larmar en så larmar även de andra. De sammankopplade brandvarnarna finns i både trådlöst och trådbundet utförande.
– Nu har vi även en brandvarnare i vårt eget varumärke, a-collection, med upp till 10 års batterilivslängd. Det är naturligtvis praktiskt för fastighetsskötarna som inte behöver bry sig om att byta batteri på tio år. Trots det får man naturligtvis inte glömma bort att regelbundet kontrollera sina brandvarnare så att de verkligen fungerar.
Brandvarnare
Brandvarnare
Brandvarnare
Klicka här för att titta närmare på Ahlsells sortiment av brandvarnare.
Fakta – Vem har ansvaret för att det finns brandvarnare?
Fastighetsägare: Alla fastighetsägare (av fastigheter ämnade för boende) är ansvariga för att minst en brandvarnare installeras i varje hushåll. Hyresgästen är sedan ansvarig för att underhålla brandvarnaren.
Bostadsrättslägenhet: Ansvaret för att köpa och montera brandvarnare ligger hos föreningens styrelse. Men ägaren till bostadsrätten är ansvarig för att underhålla brandvarnaren.
Hyreslägenhet: Det är fastighetsägaren som ansvarar för att fungerande brandvarnare sätts upp – men du som hyresgäst ansvarar för underhållet.
Villa, radhus och fritidshus: Fastighetsägaren ansvarar själv för både installation och skötsel.
Källa: Storstockholms Brandförsvar