Barnens Ö har en lång tradition av kolloverksamhet. Redan 1911 köpte Barnens Dags Förening mark på Väddö i Stockholms norra skärgård, och idag omfattar området 650 hektar mark och cirka 400 byggnader. Varje år välkomnar Barnens Ö tiotusentals barn och ungdomar som får möjlighet att uppleva friluftsliv, aktiviteter och gemenskap.
För att möta moderna krav på hållbarhet och effektivitet har Barnens Ö tagit hjälp av Ahlsell och Wideco. Genom att installera en IoT-plattform och sensorer kan verksamheten nu övervaka driften och på så sätt minska sina kostnader, spara tid och skapa en mer hållbar miljö.
Tradition möter innovation
Det var Ahlsells IoT-specialist Daniel Fors som tog initiativet och kontaktade Barnens Ö för att berätta om Ahlsells erbjudande. För Daniel, som själv tillbringat sina barndoms somrar på kollot, var det ett uppdrag som låg nära hjärtat.
– Med så många pumphus, vattenreservoarer och byggnader tar det mycket tid att kontrollera allt manuellt. Vi såg att vi kunde hjälpa Barnens Ö att effektivt övervaka och styra funktioner som värme, el och vatten, vilket inte bara sparar tid utan också möjliggör tidiga insatser som förebygger kostsamma skador, säger Daniel Fors.
Att ön har egen vatten- och elförsörjning, tillsammans med eget avloppssystem, gör bevakningen extra viktig och är något som Barnens Ö tidigare har behövt lägga mycket tid och resurser på. Ahlsell och Wideco såg här en potential för effektivisering, vilket resulterade i de genomförda IoT-installationerna.
– Att nu kunna övervaka allting på distans innebär stora fördelar både kostnads- och miljömässigt och gör att jag kan använda min arbetstid mer effektivt. Inte minst eftersom byggnaderna här på Barnens Ö är spridda över ett stort geografiskt område, säger Annica Persson, driftsamordnare på Barnens Ö.
Smarta lösningar för effektiva fastigheter
Projektet har initialt fokuserat på övervakning av vattenreservoarer, kyl- och fryssystem samt optimering av inomhustemperatur och vattenberedare. Sensorerna identifierar snabbt förändringar och skickar varningar i realtid vilket gör att Annica och hennes kollegor hinner agera innan problem uppstår.
– Nu har vi full kontroll på allt från temperatur i byggnader till vattennivåer i reservoarerna. Om något drar för mycket energi eller om vi upptäcker ett läckage, kan vi åtgärda det direkt. Samarbetet med Ahlsell har fungerat väldigt bra. De har visat ett stort engagemang och hjälpt oss genom hela processen, fortsätter Annica Persson.
Säker drift med smart teknik
Sedan IoT-systemet infördes har flera förbättringar märkts i driften. Bland annat upptäcktes ett vattenläckage och ett frysrum med sjunkande temperatur.
– Tack vare den varning vi fick från frysrummet kunde vi snabbt åtgärda en trasig termostat innan maten förstördes. Med tanke på de stora mängder mat som vi hanterar är det en jätteviktig funktion, säger Annica Persson.
Fler byggnader och pumphus ska nu anslutas till systemet, vilket ytterligare förenklar det dagliga arbetet på Barnens Ö.
– Tack vare smarta IoT-lösningar kan Barnens Ö spara både tid och pengar som kan användas till att utveckla kärnverksamheten. Som gammalt kollobarn känns det förstås väldigt roligt att se hur ny teknik kan modernisera och stärka en traditionell och viktig verksamhet som denna, avslutar Daniel Fors.