Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Man i blå bygghjälm och blåa kläder lyser in med ficklampa i smala rör

OSTP sluter cirkeln vid tillverkning av rostfria rör och rördelar

2024-03-13

Ahlsells leverantör OSTP är en av världens ledande producenter av rostfria, svetsade processrör och rördelar. Företaget strävar efter att bli branschens mest effektiva och hållbara tillverkare där användandet av återvunnet stål har en avgörande betydelse i arbetet med att minska produkternas CO2-avtryck.

OSTP har sin produktion vid fem enheter i Sverige och Finland. Företaget ingick tidigare i Outokumpu Group men är sedan några år tillbaka självständigt. Produkterna används av industrikunder inom en rad olika branscher, bland annat vattenrening, pappers- och processindustri, gas, olja och shipping. Ahlsell är en av de största återförsäljarna på den nordiska marknaden. Samarbetet kännetecknas av ett ömsesidigt engagemang i de projekt som Ahlsell är involverade i där OSTP bistår med både produkter och teknisk expertis.

OSTP arbetar kontinuerligt med att minska sitt koldioxidavtryck och har en tydlig klimatfärdplan med både pågående och planerade aktiviteter. Målsättningen är att alla tillverkningsenheter ska vara koldioxidneutrala senast 2025. För Ahlsells kunder betyder tillgången till närproducerade rör både snabbare leveranser och kortare transporter än från mer långväga leverantörer i Europa och Asien.

 

Hög återvinningsgrad och lång livslängd

Rostfritt stål har många fördelar. Det är underhållsfritt, slitstarkt och passar bra i en rad olika krävande miljöer. Det har dessutom den fina egenskapen att det kan återvinnas ett oändligt antal gånger utan att det påverkar kvaliteten. Så mycket som cirka 90 procent av använt råmaterial är återvunnet rostfritt stål som kan tas tillvara och återcirkuleras efter avslutad användning. Den höga återvinningsgraden i kombination med lång livslängd innebär både ekonomiska och miljömässiga vinster.

– Om alla gör kloka val av leverantörer kan CO2-avtrycket minskas avsevärt. Det är något vi tror att många ser över i framtiden. OSTP gör det och jag tror att fler med oss behöver göra det. I vår färdplan för hållbarhet ingår även användande av grön el och fjärrvärme. Vi har redan gjort skillnad genom att byta till mer miljövänliga förpackningsmaterial där vi bland annat använder mindre plast, och vi har installerat värmepumpar och gått över till eldrift i både bilar och lastbilar, berättar Jyrki Sironen, Sustainability Manager på OSTP.

OSTP märker att frågor kring hållbarhet och CO2-avtryck prioriteras allt högre. Ett av målen har därför varit att underlätta för kunderna att hitta produktspecifika klimatdata.

– I dag kan våra EPD:er enkelt laddas ner via vår hemsida. Vi är transparenta med våra utsläpp och redovisar vårt CO2-utsläpp direkt på offert och även på orderbekräftelse och faktura. Att bli CO2-neutrala på våra egna produktionsenheter – där vi kan påverka mest är helt klart inom räckhåll. säger Henrik Johansson, Nordic, Regional Manager på OSTP.

 

Graf på OSTP minskade CO2 utsläpp.

 

 

OSTP:s produkter är 100 procent återvinningsbara och produceras i Norden, där kvalitet och hållbarhet går hand i hand. Företagets CO2-utsläpp ligger cirka 38 procent under branschens uppskattade utsläpp på europeisk nivå och 71 procent under på global nivå.

Hållbarhetsarbete och lönsamma affärer går hand i hand

En förutsättning för att stålet ska kunna återvinnas är att det sorteras på rätt sätt. I OSTP:s enheter sorteras därför allting som blir över från rörtillverkningen i olika stålsorter för att återvinningen ska bli så effektiv som möjligt. Cirkeln sluts genom att restmaterialet går tillbaka till återvinning. Det rostfria stål som återvinningsbolaget samlar in via sina processer går även det in i tillverkning igen.

– Rostfritt stål finns i många olika varianter beroende på egenskaper och användningsområden. Ju bättre vi är på att sortera desto mindre behöver stålverket fylla på med jungfruligt material, fortsätter Jyrki Sironen.

Trenden går mot att de bolag som är bäst när det gäller hållbarhet också har högre tillväxt och lönsamhet. För både Ahlsell och OSTP märks det tydligt att hållbarhetsarbetet även driver affärer.

– Vi får ofta frågor kring våra produkters miljöpåverkan och i större projekt kommer den här aspekten in tidigt i diskussionerna. Under den senaste tiden har vi tagit flera projekt tillsammans med OSTP, inte bara för att priset är det rätta, utan för att vi miljömässigt har kunnat presentera det bästa alternativet, säger, Camilla Jacobsson, marknadschef Industri Rör & Armatur på Ahlsell.

Industri Hållbarhet Nyheter

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript